Сибињанин у нашем колективном сећању

Сибињанин у нашем колективном сећању
  • истраживачки задатак: Колико је присутан и поштован у сећању српског и балканских народа? Шта носи назив по њему у Србији? Има ли споменика, музеја, установа улица и других обележја посвећених њему?
  • извори – интернет

http://www.360cities.net/image/gardos-copy#422.82,24.98,70.0  (5.11.2010)

http://farm1.static.flickr.com/115/281352248_9f3fa6fe67.jpg (5.11.2010)

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/9026565.jpg 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Sibinj_(ulaz_u_selo).jpg (5.11.2010)

  • време, место: 5.11.2010. школска библиотека

Резултати истраживања

Калемегданска спомен-плоча

спомен-плоча на Калемегдану

 Пошто је Јанко Сибињанин велики део свога живота провео ратујући против Турака заједно са Србима, у његову част, подигнута је спомен плоча на Калемегдану, на месту где је он извојевао победу над Турцима. Изморена војска, и поред победе, десеткована је кугом, па је и сам Јанко Сибињанин умро од куге у Земуну.

Миленијумска кула – Кула Сибињанин Јанка у Земуну

Кула је изграђена 4 и по века након Јанкове смрти. Он је умро у тврђави која је некада била на том месту. Данашња кула Сибињанина Јанка је званично откривена подигнута 20. августа 1896. године. То је сада једно од препознатљивијих места у Земуну.

Да би обележили хиљадугодишњицу свог боравка у Панонији,Мађари су 1896. године у Будимпешти подигли монументалну кулу, а још четири такве исте куле су сазидали у четири града на крајњим границама своје тадашње државе. Земун као најјужнији град у поседу угарске круне био је један од та четири града. Земунско миленијумско здање подигнуто је на најистакнутијем делу Гардоша у рушевини средњовековне тврђаве од које су остале данас само угаоне куле и делови одбрамбеног зида. Кулу су пројектовали мађарски архитекти, еклектицки у мешавини историјских стилова са нагласком на романским елементима. Градња је завршена 5. августа 1896. године док је свечано отварање било 15 дана касније. Тога јутра одржано је свечано богослужење у свим земунским црквама. Цела област око куле данас је популарно шеталиште Земунаца познатије као Гардош. Кула је добила име по мађарском јунаку и великом борцу против Турака, Јаношу Хуњадију који је истина умро у средњовековној тврђави на Гардошу али пуних 440 година пре зидања миленијумске куле. Кулу су дуго користили и земунски ватрогасци као осматрачницу.

Данас Гардош представља део Земуна који је целина за себе са својим културно-историјским наслеђем. Архитектура кућа на Гардошу се разликује од истих у осталом делу Земуна. Према свом специфичном положају, уским улицама са калдрмом и кулом Гардош може да представља и изузетну туристичку атракцију…
На адреси http://www.flickr.com/photos/44728733@N00/143201403/ може се погледатитродимензионални изглед куле са именом Сибињанина, у Земуну.

Сибињ, цело у Хрватској, недалеко од Славонског брода

Сибињ је мала општина код Славонског Брода. Има само око 2 500 становника, једну основну школу и фудбалски клуб. Сасвим просечна општина без неких посебних знаменитости.

село Сибињ у Хрватској

Дворац Сибињанина у Руминији, Хунедоара

У Румунији, области Трансилванија, граду Хунедоара, налази се дворац, који је саградио мађарски краљ Жигмунд, а потом га поклонио породици Јанка Хуњадија, гувернера те области. Саграђен је у готском стилу, на темењима некадашње римске тврђаве. Данас је то једна од великих туристичких атракција.

Функционална сазнања

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>