У сећању других

У сећању других
  • истраживачки задаци: Колико је присутан у сећању мађарског и других народа? Шта све носи назив по Јаношу Хуњадију у Мађарској?
  • извори – интернет:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/SZERKEZET/kepek/va2/hunyadi_3.jpg (5.11.2010)

  • време и место: 5. 11. 2010. школска библиотека

Резултати истраживања

Изгледа да смо пропустили да у Будимпешти погледамо дворац Хуњади. Споменик смо видели, али се нисмо задржавали, не знајући колико је овај јунак битан и колико је део и наше историје.

Споменик Јанку Хуњадију у Будимпешти

 
 

споменик Хуњадију у Мађарској

Дворац Јанка Хуњадија

Дворац Јаноша Хуњадина или како га је наша епска традиција забележила као Сибињанин Јанка, се налази у градском парку, у непосредној близини Széchenyi Fürdő. Дворац  је подигнут почетком XX века поводом хиљадугодишњице насељавања Мађара у панонску равницу. Заправо, представља копију истоименог замка који се налази у Трансилванији, Румунији која је било снажно мађарско упориште све до распада Аустроугарске.
Првобитно ова реплика је била израђена од картона али је међу грађанима Будимпеште наишла на одличан пријем. Због велике одуевљености Мађара приступило се изградњи од камена и опеке.
Међу зградама наићићете на један необичан споменик, човека одевеног у средњовековну одећу са капуљачом на глави. То је споменик Непознатом, хроничару ране мађарске историје. Школован у Паризу, у служби мађарског краља Беле III, бележио је догађаје из ране историје Угарске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>