Историје других о Јаношу Хуњадију

Историје других о Јаношу Хуњадију
  • истраживачки задаци: Шта пишу мађарска,  румунска и друге историје о Јаношу Хуњадију?
  • извори – штампани, електронски, интернет: Енциклопедија Британика, 10, Ф-Ш, Београд, Народна књига, Политика, 2005, стр. 117;  Мајкрософт, електронска енциклопедија Encarta; Wikipedia
  • време, место: новембар 2010, школска библиотека

Резултати истраживања

Због своје изузетне мудре политике, приврженост хришћанству и војним успесима постао је популаран у целом Мађарском краљевству као заштитник слабих, без обзира на националност и његов лик је доживео да га сви присвајају као свог хероја.

У Румунији истичу његов живот у Влашкој и његово ондашње порекло, а не спомињу се његови успеси као ни заслуге изван тога, мада је он утицао на постављање Стефана III (Stephen III of Moldavia) и Влада III (Vlad III of Wallachia), имао је велику улогу и у румунској историји.

Историјске чињенице, по мађарским изворима, јесу  да му је отац био Србин, а мајка Мађарица и  родио се у крају насељеном Власима и био је велики хришћанин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>