Ко зна ко је Јанко Сибињанин

Ко зна ко је Јанко Сибињанин
  • Истраживачки задатак: Ко је Јанко Сибињанин?
  • Извори –  усмени: маме Жељка и Тања, тата Љубо, деда и баба, наставник историје Милан Ерцег, наставница српског језика Наташа Марјановић
  • време истраживања: почетак октобра 2010.

Резултати истраживања

У мојој породици сви су чули за њега, али су сећања различита. Мама се сећа само да јој је име познато, тата да је учио у школи. Деда мисли да је био владар, а баба је отишла још даље па тврди да је био научник.  Закључујем да је старија генерација жилавија, па не би признала да се не сећа, макар и не знала праву истину.

Врло слични најстаријим и тврдокорнима у мојој породици су, изгледа, и наставници. Наставник историје М. Ерцег рече да је био Србин који је ратовао на страни мађара за време мађарско-српског рата. Наставница српског језика Наташа је препознала да је био неки лик из народних епских песама. Није детаљисала.

Функционална сазнања

Нисам знала да деда и баба могу бити историјски извори. Испоставило се, међутим, како ћу касније сазнати, да је деда у овом случају, поузданији историјски извор од наставника историје. Не, не ради се о годинама и о томе што је деда старији од наставника, него о томе да наставници не морају све знати. А деда је ионако оптерећен политиком, па је можда случајно погодио. Наставник, опет, само о неким ратовима прича. Обојица су причала своју причу и кад је јанко Сибињанин у питању.

Милица Мајкић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>